Dowiesz się wszystkiego, ale to wszystkiego o… gazach!
Nie, Bąk nie jest tylko rzeką w Europie Wschodniej oddzielającą Mołdawię i Rumunię! To także onomatopeja określająca puszczanie gazów. Czemu w ogóle służą gazy? Gazy, które nie zostały wchłonięte w przewodzie pokarmowym, są usuwane przez odbyt, aby zapobiec ich gromadzeniu się(15) (zobacz: „Skąd biorą się gazy jelitowe?”).
Gazy jelitowe w liczbach
10: |
Od 33 do 125 ml: |
Między 0,1 a 1,1 metra na sekundę: |
---|---|---|
średnia liczba gazów na dobę (z dużym zróżnicowaniem w zależności od osoby i sytuacji). Zazwyczaj liczba ta nie przekracza 20(15). | to objętość jednego z nich! Około 40 ml/godz. przy „normalnej” diecie(15). Całkowita objętość gazów wynosi między 200 a 700 ml na dobę(21). | to prędkość gazu w chwili jego wydalenia(15)! |
Dlaczego puszczamy gazy?
Czas obalić uprzedzenia: trzeba stwierdzić, że w tej kwestii nie ma różnic między mężczyznami i kobietami(15) . Wszyscy puszczają gazy, niezależnie od kategorii społecznej, kraju… Wszędzie. Ale dlaczego niektóre osoby robią to częściej niż inne?
Nie licząc rzadkich problemów medycznych, to właśnie dieta i bakterie zawarte w przewodzie pokarmowym są głównymi źródłami gazów jelitowych (zobacz: „Skąd się biorą gazy jelitowe”). Niektóre produkty żywnościowe szczególnie sprzyjają powstawaniu gazów! Można to sprawdzić, po prostu zjadając talerz białej fasoli — wytworzonych gazów będzie więcej niż zwykle. W przypadku większej objętości gazów w przewodzie pokarmowym nieuchronne będzie zatem wydalenie ich w większej ilości(22).
Przeczytaj także:„Gazy jelitowe – normalne zjawisko czy objaw choroby?”
A dlaczego gazy mają nieprzyjemny zapach?
Zapach gazów jelitowych jest w rzeczywistości związany z obecnością kilku gazów siarkowych o specyficznej woni: siarkowodoru (H2S) odpowiedzialnego za zapach zgniłego jajka, metanotiolu (CH3SH), który pachnie raczej zepsutą kapustą, i siarczku dimetylu (CH3)2S, który przywołuje na myśl gotowaną kapustę (wszystko od razu brzmi poważniej przy odrobinie chemii!). Gazy w jelitach zawierające siarkę (S) pochodzą między innymi z przekształcenia siarczanów i metioniny (obecnych w szczególności w jajach). Aby dać wyobrażenie o sile ich zapachu, warto wspomnieć, że gazy siarkowe stanowią zaledwie niewielką część objętości wydalanej podczas wiatrów (mniej niż 1%). Podobnie jak w przypadku innych gazów, wytwarzanie gazów o nieprzyjemnym zapachu jest kwestią żywności i bakterii obecnych w przewodzie pokarmowym. Niektóre produkty żywnościowe są bardziej „ryzykowne” niż inne, na przykład brukselka czy brokuły(15).
(15) Bigard M-A, Peyrin-Biroulet L. Gaz digestifs. EMC, 2016
(21) Jones MP. Bloating and intestinal gas. Curr Treat Options Gastroenterol. 2005;8(4):311–312.
(22) Serra J, Azpiroz F, Malagelada J-R. Intestinal gas dynamics and tolerance in humans. Gastroenterology. 1998;115(3):542–550.